Peter BILČÍK
Špecialista Banquet Sous vide spoločnosti Bidfood, Trenčín
Hlavné jedlo
Cesto
500 g Zemiaky (uvaríme deň vopred)
200 g Polohrubá múka
1 ks Vaječný žĺtok Soľ
Náplň
600 g Bravčové pliecko
150 g Cibuľa
100 g Bravčová masť
20 g Cesnak
10 g Údená paprika mletá
Soľ, korenie čierne mleté Majorán
Príloha
600 g Kapusta kvasená
150 g Cibuľa
150 g Slanina biela
Cukor kryštálový, soľ, korenie čierne mleté Rasca
Postup prípravy:
Deň vopred uvarené zemiaky v šupe, očistíme a nastrúhame najemno. Zmiešame s múkou, vaječným žĺtkom a soľou a vypracujeme na stredne tuhé cesto. Rozváľame do tvaru obdĺžnika, na cesto dáme náplň pripravenú z bravčového mäsa.
Náplň štrúdle pripravíme z bravčovej masti, očistenej a na kocky nakrájanej cibule a spolu restujeme. Pridáme na drobné kocky nekrájane bravčové pliecko a pokračujeme v restovaní mäsa, pridáme mletú papriku, čierne korenie, soľ a krátko restujeme a podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Pred koncom dusenia pridáme cesnak a majorán, podľa potreby dochutíme korením a soľou. Pripravenú zmes necháme vychladnúť a môžeme ňou naplniť štrúdľu
Bielu slaninu nakrájame na drobné kocky a restujeme, pridáme cibuľu a pokračujeme v restovaní. Pridáme cukor necháme skaramelizovať, pridáme kapustu, premiešame a podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Podľa potreby dochutíme korením a soľou.
Hotovú naplnenú štrúdľu pripravíme v pare. Čas prípravy je 25 minút. Vychladenú štrúdľu nakrájame na kolieska a opečieme na masti. Podávame s dusenou kapustou.
autor: Peter Bilčík