Marek Mrúz
Majiteľ spoločnosti a šéfkuchár, Košice
Hlavné jedlo
Krémové zeleninové krupoto
500 g Predvarené jačmenné krúpy
3 ks Menšie šalotky
50 g Olivový olej
0,1 l Suché biele víno
0,15 l Zeleninový vývar
70 g Zelený hrášok
1 ks Čerstvá špargľa
1 ks Menšia cuketa
60 g Maslo
250 g Smotana na šľahanie
80 g Plnotučná bryndza
… a medvedí cesnak
Postup prípravy:
Na panvici si na olivovom oleji opražíme do sklovita nadrobno nakrájanú šalotku, potom pridáme vopred prepláchnuté predvarené krúpy a chvíľku zarestujeme. Podlejeme bielym vínom, ktoré necháme zredukovať (odpariť) na miernom plameni. Dávame však pozor, aby krúpy neboli suché. Postupne dolievame zeleninový vývar len tak, aby bola zmes mierne zaliata. Pravidelne miešame pokiaľ nezmäkne hrášok.
Cuketu nakrájame na polkrúžky, špargľu zrežeme z koncov a tiež nakrájame na menšie kúsky. Zeleninu a hrašok pridáme do panvice ku zmesi krúpov a krátko podusíme, aby si zachovala chrumkavosť a farbu. Pred koncom dolejeme smotanu (nie studenú) a necháme krátko prevrieť. Krupoto má mať krémovitú konzistenciu. Krupoto odstavíme, pridáme maslo, ktoré do rozpustenia vmiešavame. Nakoniec do krupota rozdrobíme aj bryndzu. Jedlo už len posypeme nasekaným medvedím cesnakom podľa chuti dosolíme.
autor: Marek Mrúz