Mário Ťapaj
Kuchár, Tatranská Javorina
Hlavné jedlo
Jahňací hrebienok
800 g Jahňací hrebienok
5 g Soľ
2 g Čierne korenie mleté
5 g Tymian
5 g Rozmarín
2 ks Strúčiky cesnaku
75 g Masla
Pyré z čierneho koreňa
200 g Zemiaky
200 g Čierny koreň
2 g Soli
1 g Muškátový orech
50 g Maslo
0,2 l Smotany na varenie 15%
Karamelizovaný baby petržlen
4 ks Baby petržlen (7-10cm)
10 g Kryštálový cukor
20g Maslo
Vanilkový lusk
Zelerová slama
50 g Zeler
1 g Grilovacie korenie
Maslový chips
50 g Vaječné bielka
50 g Maslo
50 g Hladká múka
5 g Grilovacie korenie
Postup prípravy:
Do hrnca dáme variť nakrájané zemiaky s čiernym koreňom, osolíme a nastrúhame muškátový orech Po uvarení scedíme vodu, pridáme maslo a smotanu. Všetko spolu rozmixujeme na pyré a dáme do vrecúška na striekanie.
Na rozohriatej panvičke si dáme rozohriať trochu oleja medzi tým nasolíme a nakoreníme hrebienok ktorí opečieme so všetkých strán pridáme maslo, tymian, rozmarín a rozpučený cesnak a dáme do predom vyhriatej rúry na 190°C na cca 12-15minut.
Maslo, bielka, múku, korenie všetko spolu vymiešame, natrieme na papier na pečenie na tenké slzičky a dáme do vyhriatej rúry na 190 stupňov 6 minút.
4 ks baby petržlenu si dôkladne umyjeme. Na rozohriatu panvičku pridáme cukor ktorý necháme skaramelizovať, následne pridáme baby petržlen a zoškrabanú vanilku, spolu krátko opečieme, pridáme maslo a necháme odležať. Zeler nakrájame na tenké pásiky, vložíme do panvičky s rozohriatým olejom, počkáme pokiaľ zeler nie je zlato-hnedý.
autor: Mário Ťapaj