Krém z medvedieho cesnaku, restovaná červená repa s mangovým acetom


Ján DUDA
Šéfkuchár a Executive Chef Facility System Hub Restaurant, Trenčín

Polievka


Krém z medvedieho cesnaku

3 cl sezamový olej
50 g biela cibuľa
100 g medvedí cesnak
0,1 l biele víno
0,2 l smotana na šľahanie
50 g hustý biely jogurt
5 g údená hrubozrnná soľ
2 g čerstvo mleté farebné korenie

Restovaná červená repa

150 g uvarenej červenej repy
5 cl mangové aceto balsamico
20 g maslo


Postup prípravy:
Cibuľu si očistíme a na jemno nakrájame. Vo vhodnom hrnci si zohrejeme sezamový olej, pridáme cibuľu a do zlatista opečieme. Pridáme na jemno nakrájaný medvedí cesnak, podlejeme bielym vínom a necháme vyredukovať. Pridáme vodu osolíme, okoreníme a krátko povaríme. Vlejeme smotanu na šľahanie a necháme odvariť 1/3 tekutiny. Ponorným mixérom vymixujeme na jemný krém, poprípade prepasírujeme cez jemné sitko a jemne zamiešame hustý biely jogurt.
Vychladnutú červenú repu si ostrím nožom nakrájame na jemné rezance. Na panvici si roztopíme maslo, pridáme na rezance nakrájanú repu, ochutíme mangovým balsamicom a spolu mierne opečieme, aby sa nám prepojili chute.

autor: Ján Duda